Artvisionbcn

INSPIRACIÓ

El nostre mon viu una era de gran dinámica creativa, en un momento en que l’artista contemporani integra tots els estils i tècniques en el seu art.
La meva atenció, com artista, es centra en les estructures que es troben a la natura, des de la disposició de les molècules, les cèl.lules, el sistema nerviós o el circulatori, les ramificacions dels arbres, d’un llamp o del capdal de un riu amb el afluents. Son per a mi motiu d’inspiració les seves formes, estructures, ritmes, espais i colors.
Em declaro admiradora de la “bellesa de la calma”. La contemplació dels grans espais i la necessitat d’estar en contacte i en harmonia amb la natura, que es la Font espiritual i física del meu trevall. M’interessen els ritmes del macro i micircosmos, els elements com el foc, l’aigua, la terra, l’aire.
He tingut oportunitat de viure uns anys a Califòrnia i New York i des d’allà viatjar a New Mexico, Arizona, Vermont I Florida, als Estats Units. Els viatges pels Andes de Bolivia, Perú, Colòmbia I Mèxic també han deixat un gran impacte visual en mi. Aquests viatges m’han despertat un gran interés per l’art i la cultura de les nacions precolombines d’Amèrica aixi com per l’art i les cultures mil.lenàries de la Índia i de la Xina que també he visitat.
Sento una gran admiració pels grans Mestres de l’art abstracte del secle XX cpm ara Wassily Kandinsky, Paul Klee, Joan Miró, Mark Rothko, Cy Twombly. Com ells, busco recuperar l’element espiritual de l’art. Crear i pintar es per a mi sobre tot una necessitat espiritual molt forta. Es el meu camí per desxifrar els misteris de la vida, dels mites i dels simbols creats pel l’home i d’aquesta manera aconseguir una millor comprensió de la Creació i de la vida.

PINTURA

SÈRIE ESPAIS

Aquesta sèrie fa referencia a la conenexió desde el meu cor amb els grans espais, com ara els paisatges, el cel, els núvols, l’arc de Sant Marti, el mar, la nit, el capvespre, el bosc, les planes, el antiplà d’oliveres. Es quelcom de molt subtil, com l’aire que m’acaricia suaument. Aquesta percepció m’ha portat a plantejar diferents posibles formes, ritmes i matissos.
“Lespai es una regió inter mitja entre el cosmos i el caos. Com àmbit de possibilitats, com a lloc de formes i de construccions, es còsmic” (Juan-Eduardo Cirlot – Diccionario de los símbolos).

SÈRIE THE HOLY GRAIL

Durant una década el mite del Sant Grial exercí una poderosa atracció en la meva imaginació i en la meva recerca personal. Durant els anys d’estudiant de Belles Arts a New York vaig veure pel.lícules i obres de teatre que mostraven la tradició del Rei Artur, Camelot i els Cavallers de la Taula Rodona.
Al tornar a Barcelonavaig asistir a una sèrie de conferencies sobre “Lo Sagrat a l’Art” i em va interssar especialmente la conferencia sobre el Graal impartida per la Catedràtica de Literatura Mitjeval Victoria Cirlot, qui em va obrir a la tradició literària del Graal, i tres relats escrits per Chrétien de Troyes, Wolfram von Eschembach i Robert de Bron.
“Els relats mes primerencs sobre el Grial el defineixen com una versió dels calders de l’abundància de les grans deesses, inesgotable provisió del menjar i beure mes desitjats. A la literatura medieval es va convertir en l’objecte mísitc de la recerca dels cavallers. L’etimologia Grial suggereix un procés gradual d’integració i tranfiguració psíquica, “una reunió per a oferir totes les coses a un estat superior del ser” (John Matthews- El Libro de los Símbolos).

SÈRIE CAMINS DE VIDA: UN RENAIXEMENT

Vaig sentir la necessitat de representar l’espiral, símbol del començament i de la fi, entrellaçada a l’estructura del teixit que es par a mi com el símbol de la vida mateixa. Segons l’escriptora Irene Vallejo “A les cultures tradicionals els teixits alberguen records, símbols i missatges: són una escriptura”.
“El poder simbòlic de l’espiral rau en l’evocació d’un camvi arquetípic de creixement, transformació i el despertar en l’ascens a un escalafons superior”. Aquesta cita del Llibre del Símbols concorda amb el momento de transició interior en el qual em trovaba fa uns anys i de manera intuïtiva vaig arrivar fins a la geometría sagrada a través de l’espiral.
En aquesta sèrie exploro desde el centre del meu cor differents opcions plàstiques.

SÈRIE ONES DE LLUM

En aquesta sèrie convergeixen el meu interés per les estructures de la natura i per la geometría sagrada en contrast amb la llum del cosmos. D’un article de Miguel C. Moner: “S’han investigat les formes cel.lulars de la vida mes primitives, les diatomees, s’ha observat que el triangle, el quadrat, el pentàgon i el pentagrama i l’octògon son elements geomètrics determinants d’aquestes diminutes plantes”.
Sobre les ramificacions inspirades en les poderoses arrels dels arbres del Parc D’Ordesa, el Pirineu d’Osca, prenc la referencia de l’Arbre de la Vida, el qual es una imatge de l’univers sencer i significa que tots els essers vius están relacionats entre si i tenen un carácter sagrat. Els pobles indígenas d’Amèrica del Nord es refereixen als arbres com “els nostres germans i es nostres germanes dempeus”. Als mites, els essers humans de vegades es converteixen en arbres; al llibre sagrat de la Índia, el Bhagavad Guita, hi ha una referencia a que l’estructura de l’home es com un arbre invertit, essent les arrels els cabells, les branques els braços i les cames, i el cos el tronc. L’arbre també es un cosmos que abarca les esferes psíquiques de la renovació, la creativitat i la iniciació, i transcendeix l’espai i el temps. Des de que en 1978 vaig llegar “Autobiografia d’un Yogui” de Paramanasa Yogananda, que he quedat robada de representar la llum de l’Esperit que ell manifesta i molts cops m’he preguntat ¿Com puc pintar allò que es intangible?
Aquesta sèrie es un essaig que tracta d’unir la matèria-geometria sagrada amb la LLum.
“LaLlum s’identifica tradicionalment amb l’esperit… La llum d’un determinat color correspond al simbolisme d’aquest , mes el sentit d’emanació. Dons la llum es tanmateix força creadora, energía cósmica, irradiació” (Juan-Eduardo Cirlot- Diccionario de los símbolos).

GRAVATS

SÈRIE NATIUS D’AMERICA, USA, MEXIC I COLÒMBIA
Durant els meus estudis de Belles Arts a New York, vaig rebre un curs d’antropologia sobre diferents cultures dels natius dels EEUU. Va ser una revelació per la sintonía que vaig sentir davant el respecte que tenen envers la Natura i totes les criatures vivents, com els Sioux de les planes, el Haida de la costs del Pacídic, els Pomona a Califòrnia o els Hopi a Arizona i Nou Mèxic.
Una década despres vaig viatjar a Mèxic i l’impacte va ser molt potent davant la riqueza de les cultures i monuments precolombins, en especial els Olmeca, Téotihuacan, Monte Albán i Maya.
Al haver nascut a Colòmbia, he tingut present la riquesa de les diferents regions i cultures precolombines com els Tairona, Muisca i Quimbaya, entre d’altres, així com la de la tribu dels Kogui que actualmente viuen a la Serra de Santa Marta.
Bibliografía
  • Juan-Eduardo Cirlot- Diccionario de símbolos
  • El Libro de los Símbolos- Reflexiones sobre imágenes arquetípicas
  • Miguel C. Moner- Artículo en la revista “Escuela de Misterios” 12/1994
  • Irene Vallejo- Artículo “Coser y contar” en la Revista del País 2020
  • Paramahansa Yogananda-El Bhagavad Guita-Self-Realization Fellowship


  • Maribel Vidal-Quadras Cajiao
    17 Marzo 2014




    MAIN PAGE

    artvisionbcn

    Calle Reina Cristina 1, 5-1
    08003, Barcelona
    España
    mavq@artvisionbcn.com
    P: 93 319 8032